Na Climathonu Ljubljana uspešni tudi UP FMjevci

V petek, 13. 11. 2020, se je odvijal svetovni dogodek Climathon, ki je povezal 145 mest po vsem svetu. Na tisoče prebivalcev mest je sodelovalo pri ozaveščanju, spreminjanju statusa quo, spodbujalo k premisleku o mestih, v katerih živimo, in o prihodnosti, ki si jo želimo kot prebivalci. Med sodelujočimi je bilo tudi mesto Ljubljana.

 

V okviru tega dogodka je Center energetsko učinkovitih rešitev - CER organiziral Ideathon, ki je potekal od torka do petka. Na Ideathonu je sedem skupin (več kot trideset udeležencev) preko analize potreb mesta, prebivalcev in drugih deležnikov iskalo

  • ideje in rešitve prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb,
  • motivacijske metode za uporabo zelenih, krožnih in digitalnih storitev, produktov in procesov.

 

 

Zmagala je ideja »Zeleni pingvin«: interaktivna igra “Zeleni pingvin,” ki temelji na uporabi pametnih digitalnih tehnologij z namenom doseganja okoljske in trajnostne pismenosti otrok (Maria Iglova Andreuzzi, Robi Zorman, Hossam Zaimi, Nuno Soares Þorsteinn, Svanur Jónsson, Lara Šarabon Štojs, Vladimir Milošević; Mentorica: Violeta Bulc). Zmagovalna ekipa bo nominirana za globalne nagrade Climathon

Drugo mesto je zasedla ideja »MobiLJnost«: platforma za spreminjanje navad mobilnosti zaposlenih v bolj trajnostne oblike mobilnosti (Petra Kandus, Janez Križan, Luka Raičević, Tamara Likon; Mentorica: Violeta Bulc, Ajda Fošner). Mentorica drugouvrščene ekipe je bila tudi prof. dr. Ajda Fošner, članica Katedre za raziskovalno metodologijo v družboslovju.

Tretje mesto je zasedla ideja »Nizkoogljična prihodnost je montažna«: je način, ki zagotavlja, da je energetsko učinkovita prenova večnadstropnih stanovanjskih blokov izvedena z montažnimi fasadnimi elementi le v nekaj dneh (Domen Ivanšek, Urška Gregorič, Miha Gorjup, Nikola Nakov; Mentor: Tine Musek). Ponosni smo, da je del ekipe bil tudi naš študent Nikola Nakov. Poleg njega, pa sta v drugih ekipah sodelovala še dva naša študenta: Lukasz Popovich in Sara Hodžič.

Tako vsem trem študentom UPFM kot mentorici dr. Ajdi Fošner izrekamo čestitke za njihov doprinos k iskanju idej in uresničevanju sprememb.

 

Foto in tekst: prof. dr. Ajda Fošner

17. november 2020 | FM | Mednarodno sodelovanje

Družbena omrežja

Kazalo